Start » Placki, racuchy

Placki jarmużowe

6 kwietnia 2017 0 Komentarzy

Bardzo smaczne placki z wykorzystaniem jarmużu, który przed użyciem trzeba krótko zblanszować.
Przepis na 8 sztuk.

Przepis z moimi zmianami z książki: „Cała obfitość. Wegetariańskie święto urodzaju” Yotama Ottolenghi.

placki z jarmużem

placki z jarmużem

 

  • 50 g  liści jarmużu, bez twardych łodyg, porwanych na kawałki
  • 170 g mąki orkiszowej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 40 g stopionego masła
  • 200 g twarogu
  • 15 g posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

 

Zagotować wodę, wrzucić jarmuż, zblanszować przez 1 minutę, odcedzić.

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, żółtka i mleko. Dodać jarmuż, koperek, masło i twaróg. Zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek i wymieszać.

Na rozgrzanym oleju smażyć na małym ogniu placki przez około 5 minut, przekładając na drugą stronę. Placki mają być rumiane.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: