Start » Placki, racuchy

Placki z bananów

11 maja 2011 0 Komentarzy

Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu placuszki. Dominującym składnikiem są banany, dodatek mąki jest niewielki i służy scaleniu masy.

Przepis z kuchni brazylijskiej.

Źródło: „Potrawy z różnych stron świata” Maciej Halbański. Do tej książki będę jeszcze wracać. Niestety jest ona wydana  prawie 30 lat temu i  autor cześć składników,   które w tamtych latach były u nas po prostu niedostępne,  zmuszony był zastąpić występującymi na polskim rynku.

placki z bananów

placki z bananów

  • 8 bananów
  • cytryna
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • olej do smażenia
  • cynamon/ bita śmietana

Banany obrać, rozgnieść widelcem, dodać obie mąki, mleko, cukier, jaja i sok z cytryny. Wymieszać na gładką masę. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać posypane cynamonem lub polane bitą śmietaną.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: