Start » Placki, racuchy

Placki z komosy ryżowej

22 września 2017 0 Komentarzy

Placki o minimalnej zawartości tłuszczu, ponieważ są pieczone i o pięknym dyniowym kolorze. Idealne do zabrania ze sobą jako wartościowa przekąska.

 

placki z komosy

placki z komosy

  • 200 g puree z dyni *
  • 250 g komosy ryżowej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki mielonych płatków owsianych
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól
  • pieprz
Komosę dokładnie wypłukać na sicie, ugotować (około 12-15 minut). Odcedzić. Połączyć z pozostałymi składnikami. Uformować placuszki. Im cieńsze, tym będą bardziej chrupiące. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 25 minut.
Podawać z ulubionym sosem.

 

* Puree z dyni mam zazwyczaj poporcjowane i  pomrożone, co znacznie ułatwia później pracę. Aby przygotować purre należy dynię przekroić, wydrążyć gniazda nasienne. Można pokroić na kawałki, szybciej się upiecze. Wyłożyć do formy silikonowej /naczynia żaroodpornego i przykryć folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1h. Dynia ma być miękka po upieczeniu. Po ostudzeniu zblendować.

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: