Start » Placki, racuchy

Placki z porów

12 stycznia 2017 0 Komentarzy

Ponad 20 lat temu, znajomy Francuz zabrał mnie do swojej ciotki. Owa dama, dowiedziawszy się, że nie jadam mięsa, postanowiła ugościć mnie czymś, co było chyba porami w sosie winegret. Nieszczęsne warzywa były dla mnie okropne, mdłe i bardzo ciężkie do przełknięcia. Trauma po porach na szczęście już minęła, a te placki z duszonych porów to dowód na to, że te warzywa mogą grać główną rolę w pysznych daniach.
Przepis z książki: „Obfitość” Yotam Ottolenghi, z moimi zmianami. Pominęłam także sos.

placki z pora

placki z pora

  • 3 pory (450 g po przycięciu)
  • 3 cebule, drobno posiekane
  • oliwa
  • 25 g natki pietruszki, posiekanej
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 120 g mąki razowej orkiszowej
  • 55 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

 

Pory pokroić w około 1,5 cm plastry. Podsmażyć wraz z cebulą na rozgrzanej oliwie, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier, zieloną pietruszkę, sól i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, masłem, mlekiem, 1 jajkiem i 1 żółtkiem. Dodać do pora z przyprawami.
Ubić 1 białko. Wymieszać z masą.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki. Smażyć około 2-3 minut z każdej strony. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: