Start » Ciastka, ciasteczka wytrawne

Półkruche ciasteczka z serem

11 marca 2011 0 Komentarzy

Ciasteczka mnie nie zachwyciły. Były za mało kruche i zbyt słabo wyraziste w smaku. Już podczas wyrabiania ciasto stwarzało problemy. Było zbyt suche, skutkiem czego dodałam więcej masła (którego użyłam zamiast margaryny) i mleka. Użyłam zwykłej mąki pszennej. Posypałam mieloną czerwoną papryką.

Jednak gościom bardzo zasmakowały i zniknęły jako pierwsze…

półkruche ciasteczka z serem

półkruche ciasteczka z serem

18-20 sztuk

Źródło: ” Kuchnia wegetariańska” Sarah Brown

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g mlecznej margaryny
  • 50 ml mleka
  • 25 g startego sera, najlepiej cheddara

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać schłodzoną margarynę i rozcierać z mąką, aż masa będzie podoba do bułki tartej. Wlać tyle mleka, by zagnieść miękkie ciasto. Rozwałkować na grubość maksymalnie 1/2 cm. Posmarować mlekiem i posypać startym serem. Wykrawać dowolne kształty. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: