Start » Chleby, bułki na zakwasie

Polski chleb

18 czerwca 2012 0 Komentarzy

Chleb pszenno-żytni, na zakwasie, z dodatkiem mąki razowej. Cudownie pachnący, z chrupiącą skórką. Ciężko się od niego oderwać.
Piekłam w garnku rzymskim wysmarowanym olejem słonecznikowym i wysypanym otrębami pszennymi.
Słód można zastąpić cukrem. Dodałam łyżeczkę świeżych drożdży, które wymieszałam z cukrem i odrobiną wody odjętą z 300 g.
Oryginalny przepis  Tatter   tutaj, ja  podaję w uproszczonej wersji. Chleb wyszedł tak pyszny, więc  uważam, że spokojnie można go wykonać w poniższy sposób.

chleb polski

chleb polski

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 550 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej razowej /otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka słodu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 300 g letniej wody
  • opcjonalnie: 1/4 – 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • opcjonalnie: 2 łyżki kminku (pominęłam)

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w zakrytej misce na około  2 -2 1/2 godziny.
Przełożyć do foremki. Przykryć. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 1 -1/2 h.
Piec z parą w piecu nagrzanym do 260 stopni C przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni C i piec jeszcze 20-25 minut.
W przypadku pieczenia chleba w garnku rzymskim, wstawić go do zimnego piekarnika. Garnek wcześniej należy namoczyć w wodzie (15-30 minut), wytrzeć ściereczką, wysmarować olejem i wysypać otrębami, najlepiej żytnimi. Po osiągnięciu przez piekarnik maksymalnej temperatury – w tym przypadku 260 stopni C  – zdjąć -przykrywkę i dalej piec już bez niej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: