Start » Kasze

Pomarańczowo-dyniowe tabbouleh z ziołową fetą

24 października 2014 0 Komentarzy

Sumak garbarski -o czym nie miałam pojęcia – to roślina która można spotkać u nas w kraju, tz. krzew znałam, ale nie wiedziałam, ze to sumak :) . Ma on charakterystyczne bordowe kwiaty, ułożone w stożki. Niektóre gatunki sumaka są trujące.
Używany jest głównie w kuchni Iranu, Turcji, Libanu, Syrii, Gruzji. Schodzi w skład m.in. przyprawy Zatar.
Przyprawę stanowią owoce, najczęściej zmielone. Mają one kwaskowaty smak, a słyną z właściwości moczopędnych oraz łagodzących  dolegliwości gastryczne.
Jeśli używamy jagód niezmielonych, należy je rozłupać, namoczyć przez około 20 minut w wodzie.
Kupowałam go na allegro.

Przepis z małymi zmianami  z książki : ” Kuchnia wegetariańska” Nicola Graimes.
Dynia piżmowa może być zastąpiona innym gatunkiem.

kuskus z dynią i pieczoną fetą

kuskus z dynią i pieczoną fetą

  • 70 g rodzynek
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 225 g kaszy bulgur (użyłam kuskusu)
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
  • 750 g dyni piżmowej
  • cebula, posiekana
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka mielonego sumaku*
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO:

  • 400 g fety
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki liści tymianku

 

Rodzynki namoczyć 30 minut w soku pomarańczowym.
Fetę pokroić w kostkę, rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić 1 łyżką oliwy, posypać 1 łyżką tymianku.
Piec pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
Dynię pokroić wraz ze skórką, na kawałki, przełożyć do naczynia żaroodpornym i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut, aż będzie miękka. Po ostudzeniu wydrążyć miąższ, pokroić go w kostkę.

Kaszę zalać gorącą wodą wymieszaną z bulionem.  Ugotować do miękkości.
Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, pod koniec wymieszać z dynią, skórką pomarańczową i sumakiem. Dodać pozostałe składniki (oprócz fety). Doprawić.
Rozłożyć na talerze, na wierzchu wyłożyć podpieczoną fetę.

* Sumak można zastąpić tamaryndowcem lub cytryną.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: