Start » Napoje alkoholowe

Poncz

12 kwietnia 2012 0 Komentarzy

Poncz przygotowałam pierwszy raz w życiu całkiem niedawno. I choć wydawało mi się, że trafi bardziej w kobiece gusta, panowie też bardzo chętnie sięgali po dokładkę.

Jeśli chodzi o poncz, z pewnością panuje tu bardzo duża dowolność, zarówno pod względem użytego alkoholu jak i owoców.

Z powodzeniem można dodać suszone owoce tj. figi, daktyle czy morele. Ja zdecydowałam się na wersję z samych owoców świeżych.

Jak dla mnie jest to genialny trunek, który szczególnie w zbliżającym się sezonie owocowym, będę przygotowywać w innych odmianach.

 

 

poncz

 

 

  • 750 ml szampana
  • 100 ml rumu
  • 2 owoce kiwi
  • 1 mango
  • 250 g winogron
  • 150 g ananasa
  • pomarańcza (około 200g)
  • banan

 

Kiwi, mango, pomarańczę, ananasa, banana obrać, pokroić na kawałki. Większe winogrona pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki.

Alkohole przelać do miski, wrzucić owoce. Miskę przykryć i odstawić na około dobę do lodówki.

Można podawać z lodem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: