Start » Chleby, bułki na zakwasie

Pszenno-żytni chleb razowy

22 grudnia 2012 0 Komentarzy

Smaczny chleb o lekkim aromacie cebuli.

Użyłam jogurtu naturalnego zamiast maślanki. Dodałam zmielony kminek.
Przepis ze strony Liski

chleb pszenno-zytni na zakwasie

chleb pszenno-zytni na zakwasie

 

  • 70 g zakwasu żytniego / pszennego
  • 220 g mąki żytniej razowej
  • 170 ml wody

ZACZYN:

  • 230 g mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g maślanki

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 60 g mąki pszennej razowej
  • 1 niepełną łyżeczkę soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 łyżki  (30g) melasy
  • 2 i 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2  łyżki miękkiego masła
  • 1  mała cebula bardzo drobno posiekana
  • 2 łyżeczki kminku

STARTER:

Wszystkie składniki  dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 h.

ZACZYN:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przykryć   folią spożywczą. Zostawić w temperaturze pokojowej na 4-8 h.

CIASTO WŁAŚCIWE:

Następnego dnia połączyć zaczyn i starter i dodać do nich składniki z ciasta właściwego.Wyrobić ciasto.  W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody.
Miskę wysmarować lekko olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę.
Przełożyć uformowane ciasto do formy
Zostawić do wyrastania na 1 h.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Piec z parą wodną.
Wstawić chleb na 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: