Start » Chleby, bułki na drożdżach

Pszenny chleb z otrębami z maszyny

15 marca 2012 0 Komentarzy

Zostałam szczęśliwą posiadaczką automatu do chleba. Zamierzam wykorzystywać go głównie do wyrabiania ciasta (i  wyrastania).
Niewątpliwą zaletą jest znaczna oszczędność czasu, ale z tego co się naczytałam,  smaczniejszy chleb piecze się jednak w piekarniku. Znaczna część chlebów pieczonych na zakwasie także nie uwzględnia obróbki w automacie. A zdradzę, że po raz kolejny zabrałam się za hodowlę zakwasu żytniego (poprzedni zginął z głodu…) i planuję regularne wypieki chleba na nim. :) .

A teraz o samym chlebie. Wyszedł dość wilgotny, z cienką, ale chrupiącą skórką. Smaczny, ale dla niektórych zbyt mało słony (nie dla mnie).

Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Przechowywać w owinięty ręcznikiem kuchennym.

Piekłam w automacie Moulinex uno, program 4 (chleb pełnoziarnisty).

Składniki na bochenek  o wadze:  750 g.

chleb pszenny z otrebami z maszyny

chleb pszenny z otrebami z maszyny

  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 380 g mąki pszennej
  • 70 g otrębów orkiszowych / pszennych
  • 14 g świeżych  drożdży (rozkruszonych)  / 7 g suszonych

 

Składniki wrzucić do misy zgodnie z kolejnością wypisanych składników. Wybrać odpowiedni program (ja wybrałam  program 4- chleb pełnoziarnisty).
Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić na kratkę kuchenną do wystudzenia.

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: