Start » Desery

Pudding długo dojrzewający

25 grudnia 2011 0 Komentarzy

Przyznaję, że zaciekawiła mnie ogromnie procedura przygotowania tego puddingu.

Dojrzewa on (po długim  gotowaniu) przez okres 2 miesięcy w lodówce. Przepis świąteczny z Anglii.

Niestety, podczas gotowania przed podaniem puddingu, rozpadł się nieco, ale trochę udało się uratować.

Do sosu zamiast brandy użyłam porto i wyszedł rewelacyjny.

Przygotowałam z połowy porcji.

pudding dlugo dojrzewajacy

pudding dlugo dojrzewajacy

PUDDING:

  • 1/2 szklanka brandy (może się okazać za mało)
  • 3/4 szklanki rodzynek sułtanek
  • 1,5 szklanki rodzynek koryntek
  • szklanka daktyli suszonych
  • 3/4 szklanki suszonych moreli
  • 2/3 szklanki migdałów
  • 2/3 szklanki pomarańczowej skórki kandyzowanej
  • 25 dag masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 białego cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 25 dag bułki tartej
  • 150 ml mleka

SOS:

  • 750 ml śmietany 36%
  • 1/4 szklanki brandy
  • laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mleka

PUDDING:

Bakalie zalać brandy, odstawić na noc. Po namoczeniu pokroić daktyle, morele i migdały.
Masło utrzeć z cukrem, kolejno wbijać jajka i ucierać. Dodać bakalie i resztę składników. Dokładnie wymieszać.
Przygotować płótno o wymiarach 1m na 1m. Zanurzyć we wrzątku, odcisnąć, oprószyć mąką. Ułożyć kulę z uformowanego ciasta i bardzo ciasno związać płótno. Gotować w dużym garnku z wrzątkiem przez 4,5 h. Ostudzoną i osączoną kulę przełożyć na 2 miesiące do lodówki.

SOS:

Śmietanę podgrzać z brandy i z rozkrojoną wanilią.  Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę utrzeć z mlekiem. Żółtka zalać przecedzoną ciepłą śmietaną, cały czas mieszając. Dodać mąkę, podgrzewać do zgęstnienia (nie doprowadzić do wrzenia).

Pudding wyjąć z lodówki, pogrzać 45 minut we wrzącej wodzie. Pokroić jak tort, podawać z sosem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: