Start » Desery z owocami

Pudding z szałwią chia i granatem

7 października 2016 0 Komentarzy

Zdrowy deser na bazie orzechów nerkowca, szałwii hiszpańskiej zwanej chia i owoców.
O nasionach szałwii chia pisałam tutaj.
Przepis z magazynu „Slowly veggie”, z moimi zmianami.

 

chia z granatem

chia z granatem

  • 60 g nerkowców
  • pół  jabłka
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 strąk wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 60 g nasion szałwii chia
  • pół owocu granatu

Nerkowce zalać wodą, odstawić na 2 h. Wodę odlać.
Jabłko pokroić na kawałki. Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pól, wydrążyć nasionka.
Zmiksować wraz z 480 ml wody wszystkie składniki oprócz chia i granatu. Dodać nasiona szałwii chia i odstawić na 30 minut.
Pudding przełożyć do 4 miseczek. Na wierzchu wyłożyć ziarna granatu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: