Start » Desery z owocami

Pudding z tapioki i ananasa

11 grudnia 2017 0 Komentarzy

Wegański pudding z wyglądu przypominający nieco desery z nasionami chia. Jednak tu perełki po ugotowaniu stają się szkliste, co w połączeniu z warstwą owocową daje bardzo atrakcyjny efekt.
Zazwyczaj w tego typu deserach tapiokę łączy się z mango, ja użyłam ananasa.

Polecam mniejsze perełki tapioki, gdyż z większych (widoczne na zdjęciu) zrobiła mi się brejowata masa.

pudding z tapioki z ananasem

pudding z tapioki z ananasem

  •  100 g drobnych perełek tapioki
  • 500 ml wody
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki erytrolu /ksylitolu
  • 2 łyżki karobu /kakao
  • ananas
  • 1 łyżeczka agaru
  • opcjonalnie: kruszone ziarno kakaowca

 

Tapiokę zalać wodą i gotować, mieszając do czasu do czasu, przez 10 minut. Wlać mleko kokosowe, dodać erytrol. Gotować kolejne 10 minut.
Podzielić na 2 części, do jednej dodać karob, dokładnie wymieszać.
Do 4 pucharków rozlać część puddingu z karobem, potem część jasną.
Przygotować mus ananasowy:
Ananasa obrać, wykroić rdzeń, zblendować w blenderze kielichowym. Przelać do garnka, dodać agar i doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Rozlać na jasną część puddingu.
Posypać

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: