Start » Dodatki

Puder z marchwi

6 grudnia 2014 0 Komentarzy

Jak dla mnie bardzo oryginalny dodatek. Nadaje się do posypywania różnych dań, wytrawnych jak i słodkich. Na tej samej zasadzie można też przygotować puder z buraków.
Marchewka podczas pieczenia traci dużo wody, więc po upieczeniu i zmieleniu zostaje nam dość mała porcja bardzo słodkiego pudru.
Z 3 większych marchewek wyszedł mi niepełny słoiczek  po koncentracie pomidorowym 90 g.
Przepis z tej  strony.

 

puder z marchwi

puder z marchwi

  • marchew

Marchewkę obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry. Najlepiej to zrobić nożem do obierania warzyw.
Kawałki marchwi wyłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 75 stopni C przez około 1h, aż będzie zupełnie wysuszona.
Po ostudzeniu zmielić. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: