Start » Przystawki ciepłe

Pulpety orzechowe

24 września 2011 1 Komentarz

Pulpety, które po wyjęciu z piekarnika „pachniały „  mięsem…Dla mięsożerców może to być zaletą, dla mnie niewątpliwie nie.  Jednak wiedząc w 100 % co ich w ich składzie nie zraziłam się do ich skosztowania.
Smak mają bardzo ciekawy, mocno orzechowy. Mogą stanowić także danie główne, serwowane z sosem np. typu chutney.

Przez nieuwagę przepis lekko zmieniłam, nie dodałam bułki tartej – kulki się świetnie lepiły – oraz jajka.

Orzechy pekan (też zmieliłam)  można zastąpić włoskimi.

Przepis z książki ” Dania jarskie. Inspirujące pomysły na wyśmienite dania, desery i przekąski”

pulpety orzechowe

pulpety orzechowe

  • 60 g mielonych migdałów
  • 60 g mielonych orzechów laskowych
  • 60 g orzechów pekan
  • 90 g razowej bułki tartej
  • 120 g startego sera cheddar
  • jajko
  • 4-5 łyżek sherry / ew. 2 łyżki sherry zastąpić mlekiem
  • mała posiekana cebula
  • łyżka zmielonego imbiru
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • mała posiekana chili ( zastąpiłam suszoną)
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu

Wymieszać orzechy i migdały z bułką tartą oraz z serem. Odstawić.
Osobno wymieszać jajko z sherry, cebulą, imbirem , pietruszką, chili i czerwoną papryką. Wszystko połączyć i dodać sól i pieprz.
Ulepić 2,5 cm kulki.
Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • Kasik pisze:

    Fajny orzechowy przepis, tylko uwaga na migdały, bo wszystkie kalifornijskie są pryskane, ja kupuję hiszpańskie migdały w sklepie rawfoods. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: