Start » Strączkowe

Pulpety z soczewicy i słonecznika

8 kwietnia 2016 0 Komentarzy

Na pulpety wolę gatunki soczewicy mniej rozgotowującej się, by kulki się nie rozpadały, dlatego nie polecam tu soczewicy czerwonej.

Nasiona słonecznik można zastąpić ziarnami dyni lub dowolnymi orzechami.

 

pulpety z soczewicy i słonecznika

pulpety z soczewicy i słonecznika

  • 200 g zielonej soczewicy
  • cebula, pokrojona
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g zmielonego słonecznika
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

 

Soczewicę ugotować, odlać wodę. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na oliwie. Wraz z ugotowaną soczewicą zmielić. Wymieszać ze słonecznikiem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać. Uformować niewielkie kulki. Wyłożyć je na blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: