Start » Pasty, pasztety

Puree z marchewki

11 października 2011 0 Komentarzy

Puree łączące w sobie słodki smak marchewki z ostrymi przyprawami. Znakomite  jako sos do warzyw, dodatek do kotletów, czy pasta do kanapek.
Pominęłam etap zapiekania marchewki.

Przepis z książki: ” Kuchnia wegetariańska” -  Carla Bardi, Ting Morris, Marco Lanza.

puree z marchewki

puree z marchewki

  • 45 dag marchewki, obranej
  • gałązka natki pietruszki
  • gałązka tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku ( 1 obrany, 1 nieobrany)
  • 4 łyżki bulionu
  • 2 łyżki białego kremowego serka
  • łyżka startego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Marchew ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem pietruszki, tymianku, liści laurowych, pieprzem i nieobranym czosnkiem, przez około 15-20 minut, do miękkości. Odcedzić, przełożyć do formy do pieczenia. Piec 8-10 minut. Zmiksować ze zmiażdżonym czosnkiem i bulionem na puree. Przełożyć do małego garnka, podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia. Wymieszać z serkiem  i parmezanem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podawać na gorąco.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: