Start » Warzywa

Quesadilla ze szpinakiem

12 sierpnia 2012 0 Komentarzy

Quesadilla czyli meksykańska potrawa na bazie placków kukurydzianych- tortilla – z nadzieniem z  roztopionym serem.
Brzmi skomplikowanie, ale jeśli mamy do dyspozycji gotowe tortille, przygotowanie dania będzie naprawdę szybkie.
Ambitniejszych i mniej zapracowanych odsyłam do sprawdzonego przepisu na tortille tutaj.

Przepis z miesięcznika „Kuchnia”, lekko zmodyfikowany.

quesadilla ze szpinakiem

quesadilla ze szpinakiem

 

  • 4 tortille
  • 150 g świeżego szpinaku / 250 g mrożonego
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 4 łyżki fety / twarogu
  • 2 łyżki posiekanych  ziół np. pietruszka, mięta, szałwia
  • 2 garście startego sera np. mozzarella , provolone
  • oliwa
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

 

Świeży szpinak sparzyć wrzątkiem, odcisnąć dokładnie. Na  rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek, podsmażyć chwile, dodać szpinak  świeży lub mrożony, zioła i przyprawy.
Na paleni podgrzać tortille, 2 z nich posypać połową sera. Rozłożyć masę szpinakową, posypać resztą sera. Przykryć pozostałymi plackami. Tortille podgrzać na patelni 2-4 minuty z każdej strony, aż ser się roztopi.
Pokroić na trójkąty i podawać.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: