Start » Warzywa

Quiche z kalafiorem

31 stycznia 2011 0 Komentarzy

Tak się składa, że dzień po dniu przygotowałam quiche i to z tej samej książki co powinno być dla niej żywą reklamą :).

Ciasto jest idealnie kruche, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem migdałów.

Kalafiora przyprawiłam dodatkowo gałką muszkatołową. Całość po upieczeniu posypałam zieloną pietruszką.

” Kuchnia wegetariańska” –  Carla Bardi, Ting Morris, Marco Lanza.

quiche z kalafiorem

quiche z kalafiorem

  • 3/4 szklanki mąki
  • 6 łyżek masła
  • 1/2 szklanki migdałów drobno posiekanych
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 35 dag różyczek kalafiora
  • 6 łyżek  śmietany
  • 1/8 łyżeczki soli

Do przesianej mąki dodać masło, migdały, parmezan, cynamon i lekko ubite białko. Zagnieść ciasto, uformować kulę, przełożyć na 30 minut do lodówki.

Kalafior ugotować.

Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wyłożyć nim naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm.  Przykryć folią aluminiową i obciążyć ją ziarnami fasoli. Piec 15 minut, wyjąć z piekarnika, usunąć folię z fasolą.

Ubić jajko ze śmietaną. Posolić.  Wymieszać z ugotowanym kalafiorem.Wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec jeszcze 15-18 minut, aż się lekko zarumieni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: