Start » Warzywa

Quiche z porem

14 lutego 2013 0 Komentarzy

Wyśmienity placek na kruchym spodzie z mąki krupczatki. Dość szybki i łatwy w przygotowaniu.

quiche z porem

quiche z porem

 

CIASTO:

  • 22 dag mąki krupczatki
  • 12 dag masła
  • 5 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • 3 pory
  • 3 łyżki oleju
  • 10 dag starej mozzarelli
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

CIASTO:

Do mąki i soli dodać masło, wyrabiać palcami na kruszonkę. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić około 30 minut w lodówce.

NADZIENIE:

Pory drobno pokroić. Rozgrzać olej i smażyć pory około 15-20 minut. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Jajka rozkłócić widelcem, dodać śmietanę i ser.

 

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć rozwałkowanym ciastem, z boków utworzyć z ciasta 3 cm margines. Ponakłuwać widelcem.
Podpiec w 190 stopniach C przez 10 minut.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę porową, zalać masą serowo-jajeczną i piec jeszcze około 30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: