Start » Warzywa

Quiche ze szpinakiem, serem i orzechami

6 lutego 2012 1 Komentarz

Danie dla wielbicieli szpinaku, a także ostrych smaków, specyficznych smaków.

Trochę zapomniałam o tarcie w piekarniku, skutkiem czego masa śmietanowo- serowa nieco za mocno się zarumieniła…Nie wpłynęło to jednak na smak.

Można użyć szpinaku mrożonego.

 

quiche ze szpinakiem i orzechami

quiche ze szpinakiem i orzechami

 

  •  375 g ciasta francuskiego
  • 1 kg szpinaku
  • oliwa
  • 20 dag sera gorgonzola
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 200 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Ser gorgonzola można zastąpić rokpolem lub roquefortem.

Szpinak dusić na oliwie, smażyć aż liście zmiękną. Dodać zmiażdżony czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.
Ubić jajka ze śmietaną, dodać pokrojony ser i grubo posiekane orzechy. Przyprawić.

Ciasto podpiec 10 minut w temperaturze 210 stopni C, przez 10 minut w formie o średnicy 24 cm.

Wyłożyć masę szpinakową, zalać masą serową. Piec jeszcze około 15 -20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • Ania pisze:

    Przepyszna, intensywna w smaku, aromatyczna :)
    Rozpływa się w ustach…

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: