Start » Placki, racuchy

Racuchy z dynią

13 października 2014 0 Komentarzy

Świetne racuchy dyniowo-pomarańczowe. Dyni nie wyczuwa się w smaku, ale nadaje plackom piękny kolor. Dodatkowo dodałam do nich startą skórkę pomarańczową.
Dynię można także upiec i po wydrążeniu miąższu zmiksować.

Przepis z książki „Najlepsze przepisy na placki i placuszki”.

racuchy z dynią

racuchy z dynią

 

  • 2 szklanki mąki
  • 50 dag miąższu z dyni
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 2 dag drożdży
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.
Dynię ugotować, obrać, zmiksować. Zmiksować z drożdżami, masą jajeczną i posiekanymi orzechami. Nie przerywając miksowania dodać mąkę, sok i skórkę z pomarańczy.
Łyżką nakładać placki na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: