Start » Przetwory z owoców

Rajskie jabłuszka kandyzowane

24 października 2015 0 Komentarzy

Rajskie jabłuszka pamiętam z dzieciństwa, właśnie w postaci kandyzowanych przez moją ciocię. Służyły do dekoracji torów. Po tylu latach zmierzyłam się z nimi osobiście. Dostałam prawie 4 kg tych owoców z koleżanki ogrodu.
Nawet w starych książkach kulinarnych nie często można spotkać przepisy z ich użyciem. Są trochę podobne do aronii-pod tym względem, że są mało soczyste. Ciężko usuwa się z nich ogonki oraz z racji wielkości – gniazda nasienne.
Dlatego do kandyzowania nadają się idealnie, bo właśnie ogonek nadaje mi dodatkowego uroku przy dekorowaniu deserów. Przypominają w tej postaci wiśnie kandyzowane.

kandyzowane rajskie jabłuszka

kandyzowane rajskie jabłuszka

 

  • 1 kg rajskich jabłuszek
  • 1 kg cukru

Owoce umyć,  wykałaczką ponakłuwać w kilku miejscach (aby nie popękały podczas gotowania). Do  garnka wlać tyle wody, aby tylko przykryła jabłuszka.  Podgrzewać  na bardzo małym ogniu od chwili zagotowania przez 5-7 minut.  Po tym czasie łyżką cedzakową wyjąć owoce do miski.  W rondlu pozostawić ok 1l wody z gotowania, wsypać cukier i zagotować.  Włożyć do syropu jabłuszka i chwilkę pogotować aby były szkliste.
Wyparzone słoiczki napełniać jabłuszkami, po czym zalać zalewą.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: