Start » Chleby, bułki na zakwasie

Razowy chleb żytnio-pszenny

11 kwietnia 2013 0 Komentarzy

Chleb, do którego wykorzystałam zakwas pszenny. Składniki mieszałam w automacie.

chleb zytnio-pszenny

 

  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 350 ml ciepłej wody
  • 100 g zakwasu pszennego lub żytniego
  • 10 g drożdży
  • 1 1/2 łyżeczki soli

 

Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem na około 2h. Przełożyć do formy i pozostawić w cieple na 1 h.
Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C przez 10 minut z parą wodną. Zmniejszyć temperaturę do 210 C i piec jeszcze 40 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: