Start » Ryż

Risotto z kalafiorem

29 maja 2014 0 Komentarzy

Przepis inspirowany książką: Jamiego  Oliviera „Włoska wyprawa Jamiego”, pożyczoną od sympatycznych sąsiadów:).

Risotto z kalafiorem

Risotto z kalafiorem

 

  • 1/2  l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy + 2-3  łyżki do posmażenia chleba
  • 60 g masła
  • cebula, posiekana
  • ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 200 g ryżu
  • kieliszek białego wytrawnego wina/ wermutu
  • garść okruchów z  razowego chleba
  • mały kalafior
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz

Na rozgrzanym oleju podsmażyć okruchy chleba, cały czas mieszając. Odstawić.

Rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę i czosnek. Dusić 15 minut na małym ogniu. Dodać ryż, zwiększyć ognień, ciągle mieszając. Gdy ryż zrobi się szklisty, wlać wino i dalej mieszać.
Gdy ryż wchłonie alkohol wlewać porcjami podgrzany bulion oraz posiekany kalafior,  mieszając. Przed dodaniem kolejnej porcji bulionu, poczekać aż ryż wchłonie poprzednią. Po około 15 minutach ryż powinien być ugotowany.
Przed podaniem risotto posypać okruchami chleba oraz posiekaną nacią.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: