Start » Ciasta drożdżowe

Rogaliki drożdżowe z dżemem

14 stycznia 2014 0 Komentarzy

Ciasta drożdżowe to moja zdecydowana słabość.  A małym rogalikom nie jestem w stanie się oprzeć :)

rogaliki drożdżowe z dżemem

rogaliki drożdżowe z dżemem

 

CIASTO:

  • 500 g mąki
  • 15 dag cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • słoik dżemu ( u mnie truskawkowo-imbirowy)

CIASTO:

Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce  pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wymieszać z mąką, dodać utarte z cukrem i solą żółtka, ubite białka. Dodać roztopione, lekko ciepłe masło. Wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu.
Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia  na około 1h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na okrągłe, cienkie placki. Przekroić na 8 trójkątów.
Na środek każdego trójkąta nakładać łyżeczkę dżemu. Zwinąć, zaczynając od podstawy,  formując rogalki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: