Start » Ciastka, ciasteczka

Rogaliki krucho-drożdżowe

6 kwietnia 2017 0 Komentarzy

Małe, na dwa kęsy rogaliki z dżemem. Trzeba użyć gęstego dżemu lub marmolady, ponieważ nie jest on szczelnie zamknięty we wnętrzu rogalika, więc mógłby wypłynąć.

rogaliki krucho-drożdżowe

rogaliki krucho-drożdżowe

CIASTO:

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży
  • 30 g cukru

NADZIENIE:

  • około 250 g gęstego dżemu/ marmolady

 

CIASTO:

Do mąki dodać zimne masło, sól i jajko. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem. Gdy staną się płynne, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Ciasto zagnieść. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 1h.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, kroić na prostokąty o wymiarach około 12 cm x 8 cm, a następnie na trójkąty. Nakładać łyżeczkę dżemu, zwijać ciasto nadając kształt rogalika.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, do zarumienienia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: