Start » Ciastka, ciasteczka

Rogaliki marchewkowe

27 października 2016 0 Komentarzy

Kruche rogaliki z razowej mąki orkiszowej z dodatkiem marchewki. Dla mnie jest ona kompletnie niewyczuwalna, a zawsze to zdrowszy wypiek :) .
Przepis można wykorzystać w wersji wytrawnej. Wówczas ksylitol zastąpić odrobiną soli i nadziewać wedle uznania.

Przepis z książki „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” Katarzyny Maciejko-Zielińskiej, z moimi zmianami.

 

orkiszowe rogaliki marchewkowe

orkiszowe rogaliki marchewkowe

  • 200 g zimnego masła
  • 350 g razowej mąki orkiszowej
  • 50 g ksylitolu / cukru kokosowego
  • 2 średnie marchewki
  • 250 g konfitury różanej lub kawałki owoców (pokrojone na małe kawałki śliwki/jabłka)

Masło posiekać, dodać mąkę, ksylitol. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z mąką. Dokładnie wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Z każdej uformować kulę. Rozwałkować na okrągły placek  grubość około 3 mm. Pokroić na 4 trójkąty, a potem każdy z nich jeszcze wzdłuż na połowę, by z każdego placka powstało 8 trójkątów.
Nakładać po łyżeczce konfitury lub owocu. Zwijać od szerszego do węższego boku, formując rogaliki.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni C przez około 25-30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: