Start » Wypieki wytrawne

Rogaliki z jarmużem

2 stycznia 2016 0 Komentarzy

Rugelach, czyli rogalki wg tego przepisu tak bardzo nam smakowały, że wiedziałam, że przepis na ciasto wykorzystam z pewnością z nadzieniem wytrawnym.
Użyłam sparzonego jarmużu z dodatkiem mozzarelli i suszonych pomidorów.
Najfajniejsze są małe rogaliki, takie na dwa gryzy.

rogaliki z jarmużem

rogaliki z jarmużem

CIASTO:

  • 250 g masła o pokojowej temperaturze
  • 250 g serka śmietankowego (użyłam Piątnicy)
  • 250 g mąki
  • szczypta soli ( jeśli serek nie jest solony)

NADZIENIE:

  • 250 g jarmużu
  • 125 g mozzarelli
  • 100 g suszonych pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

 

CIASTO:

Utrzeć masło z serkiem. Powoli dodawać mąkę i sól. Zagnieść kulę, owinąć folią. Schłodzić przez  noc w lodówce.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich cienko rozwałkować na kształt koła. Pokroić na kliny. Wyłożyć nadzienie, zwijać rogalki zaczynając od szerszego końca.

NADZIENIE:

Jarmuż pozbawić grubych łodyg, drobno porwać, zalać wrzątkiem, odstawić na chwilę. Odlać wodę.
Mozzarellę i pomidory suszone drobno pokroić. Wymieszać z jarmużem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Rogaliki wyłożyć na blachę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut, na złoty kolor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: