Start » Warzywa

Rogaliki z pieczarkami i szpinakiem

16 listopada 2011 0 Komentarzy

Takie rogaliki zawsze smakują. I na ciepło i na zimno. Po upieczeniu nie przechowywać w zamknięciu, bo ciasto nie będzie kruche.

Przepis   z książki  : “Kuchnia wegetariańska” Jenny Stacey.

rogaliki z pieczarkami i szpinakiem

rogaliki z pieczarkami i szpinakiem

  • 2 łyżki masła
  • czerwona cebula pokrojona
  • 225 g pokrojonych pieczarek
  • 175 g szpinaku świeżego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki kremówki
  • 225 g ciasta francuskiego
  • roztrzepane jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki maku

Masło rozpuścić na patelni, dodać cebule, smażyć, aż zmięknie. Dodać pieczarki, szpinak, gałkę muszkatołową, dusić 2-3 minuty. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
Ciasto francuskie rozwałkować i wyciąć 4 koła o średnicy 15 cm. Nadziać farszem, brzegi ciasta zlepić, posmarować jajkiem i posypać makiem.
Rozłożyć na blasze i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: