Start » Ciasta biszkoptowe

Rolada śliwkowa

23 marca 2011 0 Komentarzy

Uświadomiłam sobie, że jeszcze nie ma na blogu żadnego przepisu na roladę – ani w wersji wytrawnej ani słodkiej, wiec postanowiłam natychmiast to zmienić :) . W zamrażalniku miałam kuszące śliwki więc wykonałam roladę właśnie z nimi.

Ciasto jest delikatne, dość słodkie, a masa lekko kwaskowata, mocno pachnąca cynamonem.

rolada ze śliwkami i śmietaną

rolada ze śliwkami i śmietaną

CIASTO BISZKOPTOWE:

  • 4 jajka
  • łyżeczka octu winnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:

  • 300 g śliwek
  • 30o g kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka agaru
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z cytryny
  • ewentualnie: śmietan-fix

CIASTO BISZKOPTOWE:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać ocet i  po łyżce cukier (odłożyć 1 łyżkę) i cukier waniliowy. Dodać żółtka. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z pianą.

Blachę do pieczenia o wymiarach 40 cm na 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równomiernie ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 12 minut.

Czystą lnianą szmatkę wysypać resztą cukru, wyłożyć na nią ciasto. Zrolować za pomocą ściereczki zwijając wzdłuż dłuższej części. Zostawić do ostygnięcia.

KREM:

Wypestkowane śliwki (u mnie mrożone) zagotować z 1/2 szklanki wody, cukrem sokiem z cytryny. Dodać cynamon,  agar, wymieszać, odsatwić do ostygnięcia.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Jeśli macie obawy, że śmietana nie będzie się należycie trzymać, można dodać śmietan-fix.

Gdy masa śliwkowa zgęstnieje, wymieszać ją z ubitą śmietaną. Część kremu odłożyć do dekoracji.

Krem rozprowadzić na cieście i zrolować.  Ozdobić resztą kremu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: