Roladki cukiniowe z fetą
Na grillowy obiad do sąsiadów zabraliśmy tematycznie - zgrillowane, ale na patelni – cukinie. Nabiałowe nadzienie było w dwóch rodzajach: z suszonymi pomidorami (wg mnie jeszcze smaczniejsza wersja) oraz pietruszkowo-kaparowe.
Cukinie jak najbardziej można przygotować na tradycyjnym grillu.
Przepis z najnowszego magazynu: „Slowly veggie”, nieznacznie zmieniony.
- 3 średnie cukinie
- olej do smażenia
- 300 g sera typu feta
- 300 g twarożku kremowego
- zmiażdżony ząbek czosnku
- 150 g suszonych pomidorów z olej, posiekane drobno
- sól
- pieprz
- szalotka, drobno posiekana
- pęczek zielonej pietruszki, posiekany
- skórka starta z cytryny
- 1 łyżka kaparów
Rozgnieść widelcem fetę i wymieszać z twarożkiem. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać pomidory suszone, czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Do drugiej wmieszać szalotkę, zieloną pietruszkę, kapary, skórkę cytrynową. Doprawić solą i pieprzem.
Cukinie pokroić wzdłuż na dość cienkie plastry, obsmażyć z obu stron na patelni grillowej.
Połowę plastrów cukinii posmarować pastą pomidorową, resztę pastą pietruszkową. Zwinąć plastry w rulony. Spiąć wykałaczką.

Dodaj komentarz!