Start » Przystawki zimne

Roladki cukiniowe z fetą

25 lipca 2015 0 Komentarzy

Na grillowy obiad do sąsiadów zabraliśmy tematycznie -  zgrillowane, ale na patelni – cukinie. Nabiałowe nadzienie było w dwóch rodzajach: z suszonymi pomidorami (wg mnie jeszcze smaczniejsza wersja)  oraz pietruszkowo-kaparowe.
Cukinie jak najbardziej można przygotować na tradycyjnym grillu.

Przepis z najnowszego magazynu: „Slowly veggie”, nieznacznie zmieniony.

roladki cukiniowe

roladki cukiniowe

  • 3 średnie cukinie
  • olej do smażenia
  • 300 g sera typu feta
  • 300 g twarożku kremowego
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 150 g suszonych pomidorów z olej, posiekane drobno
  • sól
  • pieprz
  • szalotka, drobno posiekana
  • pęczek zielonej pietruszki, posiekany
  • skórka starta z cytryny
  • 1 łyżka kaparów

Rozgnieść  widelcem fetę i wymieszać z twarożkiem. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać pomidory suszone, czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Do drugiej wmieszać szalotkę, zieloną pietruszkę, kapary, skórkę cytrynową. Doprawić solą i pieprzem.
Cukinie pokroić wzdłuż na dość cienkie plastry, obsmażyć z obu stron na patelni grillowej.
Połowę plastrów cukinii posmarować pastą pomidorową, resztę pastą pietruszkową. Zwinąć plastry w rulony. Spiąć wykałaczką.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: