Start » Ciasta drożdżowe

Roladki z serem i rodzynkami

11 maja 2012 0 Komentarzy

Ciasta drożdżowe nigdy mi się nie znudzą. Serniki i ciasta serowe także. A takie połączenie znalazłam ostatnio w książce  „Wyśmienite ciasta serowe” Elisabeth Lange.  Roladę kroi się na kawałki, a później odrywa się mniejsze części.
Najsmaczniejsze są w dniu wypieku.
Przepis delikatnie zmodyfikowałam.

slimaczki z mascarpone

slimaczki z mascarpone

 

 

CIASTO:

  • 10 g drożdży
  • 250 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

MASA SEROWA:

  • 100 g mascarpone
  • 100 g twarogu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • skórka starta z cytryny
  • 150 g rodzynek
  • 100 g posiekanych migdałów

CIASTO:

Wymieszać drożdże z cukrem i mąką. Dodać letnie mleko, stopiony letni tłuszcz, cukier, żółtko. Ucierać mikserem, aż powstanie kila, która będzie odchodziła od dna miski.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o bokach: 40 x 50 cm.

MASA SEROWA:

Mascarpone utrzeć z twarogiem oraz z resztą składników. Rozsmarować na cieście, ciasto zrolować wzdłuż krótszego boku i pokroić na 15 identycznych kawałków.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem po pieczenia. Kawałki ciasta układać w formie powierzchnią przecięcia do góry.
Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez  około 30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: