Start » Zupy warzywne

Rozgrzewająca zimowa zupa miso

9 lutego 2014 0 Komentarzy

Pierwsza moja książka Sophie Dahl ” Na każdą porę. Rok w przepisach”. Piękne zdjęcia, niewiele przepisów z których nigdy nie skorzystam (mięsnych).
Zaczęłam od zupy miso. Bardzo lubimy takie smaki.

Uwaga – z podanych składników wychodzi jedna porcja.

Przepis wegański.

rozgrzewajaca zupa miso

rozgrzewajaca zupa miso

 

  • 400 ml bulionu warzywnego
  • marchew, grubo starta
  • 4 grzyby shiitake *
  • pasternak, grubo starty
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w piórka
  • 150 g tofu, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miso
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • posiekana dymka

Użyłam grzybów shiitake suszonych, które wcześniej namoczyłam.

Bulion wlać do garnka, dodać marchew, pasternak, pokrojone grzyby, cebulę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut.
Mocno rozgrzać olej. Smażyć tofu, aż się zezłoci. Ja dodaję do tofu podczas smażenia 1 łyżkę sosu sojowego.
Dodać do zupy.
Miso połączyć z 2 łyżkami bulionu i olejem sezamowym, wlać do zupy. Wymieszać.
Przed podaniem posypać dymką.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: