Rugelach
Rugelach- czyli żydowskie rogaliki, podawane głównie podczas święta Chanuki (Święto Świateł), które upamiętnia ocalenie judaizmu.
Rewelacyjnie kruche, ciężko się od nich oderwać .
Można nadziewać je dowolnym dżemem, ja użyłam aroniowo-jabłkowo-gruszkowego.
Uwaga – ciasto musi się schłodzić w nocy w lodówce.
CIASTO:
- 250 g masła o pokojowej temperaturze
- 250 g serka śmietankowego (użyłam Piątnicy)
- 250 g mąki
- szczypta soli
NADZIENIE:
- 400 g dżemu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 70 g drobno posiekanych orzechów włoskich
NADZIENIE:
Składniki nadzienia wymieszać.
CIASTO:
Utrzeć masło z serkiem. Powoli dodawać mąkę i sól. Zagnieść kulę, owinąć folią. Schłodzić przez noc w lodówce.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich cienko rozwałkować na kształt koła. Pokroić na kliny. Wyłożyć nadzienie, zwijać rogalki zaczynając od szerszego końca.
Rogaliki wyłożyć na blachę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut, na złoty kolor.

Dodaj komentarz!