Start » Ciastka, ciasteczka

Rugelach

4 czerwca 2015 0 Komentarzy

Rugelach- czyli żydowskie rogaliki, podawane głównie podczas święta Chanuki (Święto Świateł),  które upamiętnia ocalenie judaizmu.
Rewelacyjnie kruche, ciężko się od nich oderwać :) .
Można nadziewać je dowolnym dżemem, ja użyłam aroniowo-jabłkowo-gruszkowego.
Uwaga – ciasto musi się schłodzić w nocy w lodówce.

rogaliki-zydowskie

 

CIASTO:

  • 250 g masła o pokojowej temperaturze
  • 250 g serka śmietankowego (użyłam Piątnicy)
  • 250 g mąki
  • szczypta soli

 

NADZIENIE:

  • 400 g dżemu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 70 g drobno posiekanych orzechów włoskich

 

NADZIENIE:
Składniki nadzienia wymieszać.

 

CIASTO:

Utrzeć masło z serkiem. Powoli dodawać mąkę i sól. Zagnieść kulę, owinąć folią. Schłodzić przez  noc w lodówce.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich cienko rozwałkować na kształt koła. Pokroić na kliny. Wyłożyć nadzienie, zwijać rogalki zaczynając od szerszego końca.
Rogaliki wyłożyć na blachę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut, na złoty kolor.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: