Start » Pierogi, kluski

Ruskie pierogi

20 grudnia 2015 0 Komentarzy

Klasyka wśród pierogów, czyli pierogi z farszem ziemniaczano-cebulowo-twarogowym. Niewątpliwie moje ulubione. Najsmaczniejsze podsmażone na maśle.

ruskie pierogi

ruskie pierogi

CIASTO:

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanki gorącej wody
  • sól

NADZIENIE:

  • 750 g ziemniaków
  • 500 g twarogu
  • 2 duże cebule
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

 

CIASTO:

Z mąki, wody, soli i jajka zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować. Wykrawać krążki. Kłaść łyżką nadzienie, sklejać.

NADZIENIE:

Cebule drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.
Ziemniaki ugotować, obrać, ugnieść widelcem. Twaróg zmielić (lub rozgnieść widelcem). Wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić solą i pieprzem.

 

Pierogi gotować w gorącej wodzie około 2-3 minut po wypłynięciu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: