Ryż szafranowy z piniami
Ryż w arabskim wydaniu, z dodatkiem rodzynków i pinii.
- szczypta pręcików szafranu
- 450 ml wrzącej wody
- 2 łyżki oliwy
- 25 g masła
- drobno posiekana duża cebula
- 3 łyżki pinii
- 350 g długoziarnistego ryżu
- 60 g rodzynków
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- sól
- pieprz
Szafran zalać wrzącą wodą i odstawić na 30 minut.
Roztopić masło z oliwą, dodać cebulę i smażyć około 5 minut, mieszając. Dodać pinie, smażyć kolejne 2 minuty. Wrzucić ryż, mieszać, dodać rodzynki i przyprawy. Wlać wodę z szafranem. Jak woda zawrze, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i dusić 15 minut.
Zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut. Spulchnić ryż widelcem.

Dodaj komentarz!