Start » Ryż

Ryż szafranowy z piniami

17 maja 2015 0 Komentarzy

Ryż w arabskim wydaniu, z dodatkiem rodzynków i pinii.

ryż szafranowy z piniami

ryż szafranowy z piniami

 

  • szczypta pręcików szafranu
  • 450 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 g masła
  • drobno posiekana duża cebula
  • 3 łyżki pinii
  • 350 g długoziarnistego ryżu
  • 60 g rodzynków
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • sól
  • pieprz

 

Szafran zalać wrzącą wodą i odstawić na 30 minut.
Roztopić masło z oliwą, dodać cebulę i smażyć około 5 minut, mieszając. Dodać pinie, smażyć kolejne 2 minuty. Wrzucić ryż, mieszać, dodać rodzynki i przyprawy. Wlać wodę z szafranem. Jak woda zawrze, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i dusić 15 minut.
Zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut. Spulchnić ryż widelcem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: