Start » Ryż

Ryż z cieciorką i rodzynkami

5 maja 2015 2 Komentarze

Pyszne, wysokobiałkowe danie z ryżem i cieciorką. Całość w stylu perskim – z dodatkiem koryntek i podsmażonych krążków cebuli.
Źródło przepisu: „Jerozolima” Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, z moimi zmianami.

cieciorka z ryżem

cieciorka z ryżem

  • 50 g czarnego ryżu
  • 200 g ryżu basmati
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 1/2 łyżeczki curry
  • 240 g ugotowanej cieciorki
  • olej
  • cebula, pokrojona w cienkie krążki
  • 1/2 łyżki mąki
  • 100 g koryntek lub innych rodzynków
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Ugotować osobno oba gatunki ryżu.
Na 3 łyżkach oleju podgrzać kumin z curry, po 30 sekundach wrzucić cieciorkę i 1/4 łyżeczki soli. Chwilę podgrzewać, mieszając.Zdjąć z ognia.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucać partiami cebulę wymieszaną z mąką. Smażyć 2-3 minuty, aż zbrązowieje.
Wymieszać ugotowany czarny ryż i basmati z cieciorką, dodać rodzynki, usmażoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Posypać nacią.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Komentarze »

  • Tomek pisze:

    genialny, prosty i pyszny przepis! dziękuję :)

  • Mirencja (author) pisze:

    To zapraszam do testowania kolejnych przepisów tych autorów. Może jeszcze dziś umieszczę kolejny :) .

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: