Start » Kasze

Rzymskie gnocchi z gorgonzolą

6 maja 2011 0 Komentarzy

Podczas mojej tygodniowej nieobecności na blogu, przebywałam na urlopie na południu kraju. Jego powodem był ślub mojego młodszego braciszka  :) , którego wybranka pochodzi z rejonów Bielsko-Białej.
Poniżej Państwo Młodzi :)

Asia i Tomek

Asia i Tomek

W związku z tym, że Państwo Młodzi też są wegetarianami, ku mej wielkiej uciesze, na imprezie weselnej nie brakowało wegetariańskich dań, a ciasta z galaretką były wykonane na agarze.

Na marginesie, w czerwcu czeka mnie wesele kolejnego brata… :) , także na drugim końcu kraju…

A teraz wracając do nadrabiania zaległości na blogu, zaczynamy od gnocchi.

Gnocchi to rodzaj klusek włoskich, podawanych z sosem. Umieszczam je w dziale „Kasze” , bo w tym przepisie podstawowym składnikiem jest kasza manna.
Niestety na zdjęciu nie widać, że to są kluski :) ,  (więc musicie mi uwierzyć na słowo), a po przełożeniu na talerze nie zdążyłam już robić zdjęcia.

Z podanych składników wychodzi aż 6-8 porcji, więc weźcie to pod uwagę przy przygotowaniu tego dania.

Przepis z: ” Kuchnia wegetariańska” -  Carla Bardi, Ting Morris, Marco Lanza.

rzymskie gnocchi z gorgonzolą

rzymskie gnocchi z gorgonzolą

GNOCCHI:

  • 6 szklanek mleka
  • 40 dag kaszy manny
  • 4 łyżki masła
  • 5 żółtek
  • sól

SOS:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej  razowej (można użyć zwykłej)
  • 2 szklanki gorącego mleka
  • 25 dag pokrojonego w małą kostkę sera gorgonzola
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz

GNOCCHI:

Zagotować mleko, stopniowo wsypywać kaszę manną, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać żółtka, wymieszać, dodać masło i sól. Masa powinna być gęsta, lecz nie twarda. Przestudzoną masę przełożyć na stolnicę, rozsmarować na grubość 1 cm. Powycinać koła o średnicy 5 cm, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym  wysmarowanym oliwą, tak, by nachodziły na siebie dachówko.

SOS:

Roztopić masło, mieszając dodać mąkę. Stopniowo wlewać mleko, gotować na wolnym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Gnocchi posypać gorgonzolą i zalać sosem. Na wierzchu posypać parmezanem. Piec w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 15 minut, do zarumienienia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: