Start » Sałatki warzywne

Sałatka kefalońska

23 maja 2017 0 Komentarzy

Nie napiszę, że to sałatka grecka, bo ta się kojarzy z fetą i oliwkami, ale że to sałatka kefalońska, bo spróbowałam ją właśnie na tej wyspie. Nie dość, że była pyszna, to podana w tak dużej porcji, że spokojnie wystarczyła mi bez dodatków na obiad.  W pierwszym podejściu, bez dodatku orzechów włoskich, o których najwyraźniej zapominał roztargniony kucharz. Po interwencji (ale już po wykonaniu zdjęcia) orzechy trafiły do sałatki.

 

sałatka kefalońska

sałatka kefalońska

  • 250 g mieszanych sałat
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1/2 owocu niewielkiego granatu
  • 50 g suszonych fig
  • 100 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • 50 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki sezamu
  • 30 g parmezanu
  • ocet balsamiczny
Figi pokroić na małe kawałki. Parmezan zetrzeć na cienkie, małe kawałki. Składniki sałatki wymieszać, posypać wiórkami sera, sezamem  i polać octem balsamicznym.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: