Sałatka marokańska z pomarańczy
Kiedyś w Maroko podano mi schłodzone plastry pomarańczy posypane cynamonem. Niby nic specjalnego, a jednak inaczej niż przywykliśmy serwować pomarańcze – tradycyjnie dzielone na cząstki. Wiele lat później natknęłam się na ten przepis. Bardzo prosty, ale efektowny.
4 duże pomarańcze/ 6 średnich
6 daktyli drobno pokrojonych – użyłam suszonych
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki miałkiego cukru
sok z 2 cytryn
1/2 – 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Pomarańcze pokroić w plasterki, obrać ze skórki ( w odwrotnej kolejności mogą się rozrywać). Ułożyć na talerzu. Posypać kawałkami daktyli i migdałami. Sok z cytryny wymieszać z cukrem, pokropić sałatkę. Schłodzić przed podaniem. Na końcu posypać cynamonem.

Dodaj komentarz!