Start » Sałatki owocowe

Sałatka marokańska z pomarańczy

8 stycznia 2010 0 Komentarzy

Kiedyś w Maroko podano mi schłodzone plastry pomarańczy posypane cynamonem. Niby nic specjalnego, a jednak inaczej niż przywykliśmy serwować pomarańcze – tradycyjnie dzielone na cząstki.  Wiele lat później natknęłam się na ten przepis. Bardzo prosty, ale efektowny.

salatkamaroko

4 duże pomarańcze/ 6 średnich
6 daktyli drobno pokrojonych – użyłam suszonych
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki miałkiego cukru
sok z 2 cytryn
1/2 – 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Pomarańcze pokroić w plasterki, obrać ze skórki ( w odwrotnej kolejności mogą się rozrywać). Ułożyć na talerzu. Posypać kawałkami daktyli i migdałami. Sok z cytryny wymieszać z cukrem, pokropić sałatkę. Schłodzić przed podaniem. Na końcu posypać cynamonem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: