Start » Sałatki warzywne

Sałatka z brukselki i grapefruita

26 stycznia 2017 0 Komentarzy

Kolejna sałatka z książki  Yotama Ottolenghi: „Cała obfitość. Wegetariańskie święto urodzaju”.  Brukselka, najpierw blanszowana, potem pieczona, połączona jest z pomelo, które można zastąpić grapefruitem. Dopełnieniem sałatki jest intrygująca marynata na bazie anyżu i cynamonu.

 

 

sałatka z pieczonej brukselki

sałatka z pieczonej brukselki

  • 100 g cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 pomelo lub 3 grapefruity
  • 600 g oczyszczonych brukselek
  • 250 g szalotek, obranych
  • 75 ml oliwy
  • pęczek kolendry  *
  • sól
  • pieprz

W garnku umieścić cukier, cynamon, anyż, zalać 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać 1 łyżkę soku z cytryny i odstawić do ostudzenia.

Pomelo / grapefruita obrać dokładnie z błonek, podzielić na kawałki. Wrzucić do syropu. Odstawić minimum na 1 h, od czasu do czasu mieszając.
Zagotować wodę i zblanszować brukselki oraz szalotki przez 2 minuty. Odcedzić. Brukselki przekroić na połówki, a szalotki na ćwiartki. Dodać 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Rozłożyć warzywa na blasze i piec  piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 20 minut, aż warzywa się zarumienią.
Warzywa i  pomelo/ grapefruita wymieszać z posiekaną zieleniną, dodać 2 łyżki oliwy, resztę soku z cytryny, 1 łyżkę marynaty i 1/4 łyżeczki soli. Delikatnie wymieszać.

* Kolendrę zastąpiłam zieloną pietruszką.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: