Start » Sałatki warzywne

Sałatka z buraków, porów i orzechów włoskich

3 lipca 2015 0 Komentarzy

Buraki o tej porze roku są przepyszne. O wiele  szybciej się gotują, prawie same wyskakują ze skórki:). Mogłabym je teraz jeść na okrągło, polane tylko olejem z orzechów włoskich czy z mozzarellą lub jajkami.
W tej sałatce zaskakująco dobrze komponują się z porami. Całość wzbogacona jest jeszcze rukolą, orzechami włoskimi i pestkami granatu.

Przepis z książki: „Jerozolima” Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, z moimi zmianami.

sałatka z buraków, pora i orzechów włoskich

sałatka z buraków, pora i orzechów włoskich

 

  • 600 g buraków, ugotowanych, obranych
  • 360 g porów
  • 15 g kolendry, posiekanej
  • 50g rukoli
  • 50 g pestek z granatu

DRESSING:

  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 60 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soli

 

Buraki ugotować, obrać, pokroić w kostkę.
Pory pokroić na kawałki, gotować około 10 minut, aż zmiękną. Wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki.

DRESSING:

Wszystkie składniki połączyć. Dodać do sałatki, wymieszać.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: