Start » Sałatki warzywne

Sałatka z cieciorki i kaszy bulgur

10 kwietnia 2015 0 Komentarzy

Sałatka z typową dla krajów Bliskiego Wschodu kaszą bulgur.
Zdecydowanie bardziej smakuje mi od kuskusu, chociaż oba rodzaje tych kasz powstają z pszenicy durum.
Ma też więcej wartości odżywczych oraz większą zawartość błonnika.
Może mieć postać drobnoziarnistą, średnioziarnistą lub gruboziarnistą.

sałatka z cieciorką i bulgurem oraz papryką

sałatka z cieciorką i bulgurem oraz papryką

  • 2 szklanki cieciorki
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 papryka, pokrojona
  • 1 ogórek, obrany, pokrojony
  • pomarańcza, obrana, pokrojona na kawałki
  • 4-5  łyżek oleju z siemienia lnianego/ oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

 

Cieciorkę zalać dużą ilością wody, odstawić na noc. Ugotować do miękkości, około 50 minut.
Kaszę zalać2,5 szklankami  gorącej wody wymieszanej z bulionem warzywnym. Gotować około 15 minut. Jeśli nie wchłonęła całej wody, ostawić ją jeszcze na kilkanaście minut.
Po ostudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: