Start » Sałatki warzywne

Sałatka z grillowanych szparagów i halloumi

16 kwietnia 2016 0 Komentarzy

Sezon na szparagi otwieram zielonymi szparagami z patelni grillowej. Do tego, także grillowany halloumi w marynacie i kilka innych dodatków. Pysznie, pożywnie i zdrowo.

 

sałatka z grillowanych szparagów i halloumi

sałatka z grillowanych szparagów i halloumi

  • pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • olej
  • kilka suszonych pomidorów
  • 150 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 225 g sera halloumi, pokrojonego w plastry
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka syropu z agawy / płynnego miodu
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 1łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • kilka liści bazylii
  • sól
  • pieprz

 

Wymieszać sos teriyaki z syropem z agawy. Obtoczyć w nim plastry sera. Odstawić na minimum 2 h.
Na patelni grillowej rozgrzać olej, ułożyć w rzędach szparagi (odciąć od nich w zależności od grubości, kilka centymetrów końcówek).
Podczas grillowania obrócić. Zgrillować ser halloumi wyjęty z marynaty, z obu stron oraz plastry cebuli.
Na talerz wyłożyć szparagi, kawałki sera, pierścienie cebuli. Posypać fasolą i pomidorami suszonymi pokrojonymi na kawałki.
Wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę. Udekorować liśćmi bazylii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: