Start » Sałatki warzywne

Sałatka z jarmużem

1 maja 2015 2 Komentarze

Powoli próbuję okiełznać jarmuż. Zazwyczaj jemy go na surowo, ale zaskakująco smaczny jest pieczony w postaci czipsów -przepis tutaj.
Zmacerowany przed podaniem sosem, znacznie bardziej odpowiada mi smakowo.
Poniżej jarmuż z dodatkiem kaszy bulgur i sera feta. Całość posypana orzeszkami piniowymi i miętą.

sałatka z jarmużu i fety

sałatka z jarmużu i fety

 

  • 200 g kaszy bulgur
  • 200 g sera typu feta, pokruszonego
  • 200 g jarmużu
  • kilka rzodkiewek, przekrojonych na pół
  • 30 g obranych pistacji, posiekanych
  • 2 łyżki posiekanej mięty

SOS:

  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

 

SOS:

Składniki sosu wymieszać, zalać nim jarmuż.

Kaszę bulgur ugotować, najlepiej na wywarze warzywnym. Po ostudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Komentarze »

  • Daria pisze:

    A co czerwonego jest na wierzchu?

  • Mirencja (author) pisze:

    rzodkiewka, umknęła ze składników :)

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: