Start » Sałatki warzywne

Sałatka z jarmużem i pszenicą płaskurką

6 października 2015 0 Komentarzy

Pszenica płaskurka, inaczej zwana farro jest bogatsza w składniki odżywcze od zwykłej pszenicy. Zawiera m.in. więcej  białka, witaminy  witaminy B1, PP, kwas pantotenowy oraz witaminę E, a także fosfor i wapń.
W smaku porównywana jest do orzechów, choć ja tego nie wyczuwam.
Gotuje się ją, bez konieczności wcześniejszego namaczania, przez około 30-40 minut.
Jest wykorzystywana np.  w kuchni włoskiej, a o jej istnieniu dowiedziałam się z książki Jamiego Oliviera, poświęconej właśnie temu krajowi. Ma uniwersalne zastosowanie -począwszy od sałatek, zup, farszów.
Poniżej przepis  na sałatkę z płaskurką, którą w ten oto sposób wprowadzam do naszego menu.

sałatka z płaskurki i jarmużu

sałatka z płaskurki i jarmużu

 

  • 1 szklanka pszenicy płaskurki
  • 200 g jarmużu
  • pęczek rzodkiewek
  • 150 g karczochów z zalewy
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich /oliwy
  • 50 g ziaren słonecznika
  • sól
  • pieprz

Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
Wymieszać ocet z olejem. Pszenicę ugotować przez około 30 minut, do miękkości.  Jarmuż pozbawić grubych łodyg, porwać na kawałki. Rzodkiewki i ogórki kiszone pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, posypać słonecznikiem.  Ostawić, by sałatka się przegryzła.
Wymieszać

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: