Sałatka z kapustą,rukolą i winogronami
Wegańska sałatka z białą surową kapustą w roli głównej. Seler jest z niej minimalnie wyczuwalny, ale nie rezygnujcie z dodania go do sałatki. Całość można jeszcze wzbogacić dodatkiem posiekanych orzechów włoskich.
- 125 g rukoli
- 400 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
- 200 g startego korzenia selera
- mała cebula, drobno posiekana
- 250 g winogron
- 100 g ziaren dyni
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Na suchej patelni uprażyć ziarna dyni.
Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, odstawić do ostudzenia. Wymieszać z pozostałą oliwą, octem balsamicznym i kapustą. Odstawić na około 30 minut. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz!