Start » Sałatki warzywne

Sałatka z pieczonego kalafiora

4 maja 2015 0 Komentarzy

Kalafior z granatem? Czemu nie -połączenie  zaskakująco udane, przekonajcie się sami.
Źródło przepisu: „Jerozolima” Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, z małymi zmianami.

sałatka z pieczonego kalafiora

sałatka z pieczonego kalafiora

 

  • kalafior, podzielony na małe różyczki (ok. 660 g)
  • kawałek selera, obranego (ok. 70 g)
  • 30 g orzechów laskowych
  • pestki granatu z połowy granata
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • posiekana zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Kalafior wymieszać z 3 łyżkami oliwy, szczyptą soli i pieprzu. Wyłożyć na blachę do pieczenia, piec 25-30 minut.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając. Po przestudzeniu, posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: