Start » Sałatki warzywne

Sałatka z pieczonego kalafiora i winogron

24 stycznia 2017 0 Komentarzy

Sycące danie - dzięki dodatkowi sera i orzechów – z  pieczonym kalafiorem w roli głównej. Sałatka wzbogacona jest marynowanymi rodzynkami, które idealnie komponują się z pozostałymi składnikami.

Śmietankowy ser cheddar zastąpiłam żółtym, twardym.

Przepis z najnowszej na naszym rynku książki Yotama Ottolenghi : „Cała obfitość. Wegetariańskie święto urodzaju”.

pieczony kalafior z serem i winogronami

pieczony kalafior z serem i winogronami

 

  • duży kalafior (ok. 900 g)
  • 90 ml oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 30 g rodzynek
  • ew. 40 g orzechów włoskich
  • 100 g czerwonych winogron, przekrojonych na pół
  • 80 g śmietankowego dojrzałego cheddara
  • 20 g natki pietruszki, posiekanej
  • sól
  • pieprz

 

Kalafior podzielić na różyczki, wymieszać z połową oleju, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu. Rozłożyć na blasze i piec 20-25 minut, raz czy dwa mieszając.
W miseczce wymieszać resztę oleju, ocet, musztardę,  miód i 1/4 łyżeczki soli. Dodać rodzynki i odstawić na 10 minut.
Ser pokruszyć.
Połączyć z pozostałymi składnikami i wymieszać.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: